Tuesday, March 6, 2012

KEK CHEESE MUDAH

Kali ni nak cerita pasal buat kek cheese. sofea dapat resepi ini dari banyak sumber.ada yang dari kawan,dari majalah malah sofea mintak pakcik google kita tolong carikan untuk sofea. tapi sofea cuba resepi dari kawan sofea ni. sebab dia bagi tunjuk ajar sekali dalam nak buat kek cheese ni. mudah sesangat. kek cheese ini tak perlu masak kat atas dapur ( kukus ) atau bakar dalam oven. cuma perlu letak dalam peti sejuk je.



mentega ( 125 g ) yang dicairkan





roti oreo yang dihancurkan - ikut kepekatan mentega





campuran roti oreo dan mentega cair. di masukkan dalam bekas plastik atau acuam. acuan perlu dilapik dengan aluminium. terus masukkan dalam petisejuk sementara nak buat adunan ke 2.



Adunan ke 2 ;


cream cheese ( 500 g )





gula halus ( 125 g )





cream cheese dan gula yang telah dipukul. pukul hingga kembang





campuran gelatin ( 10 g ) dengan air panas ( 50 g ). terus masukkan ke dalam campuran cream cheese tadi.





masukkan whipping cream ( 100 ml )


selepas adunan sudah sebati. tuangkan ke atas adunan tadi. oreo dan mentega.seperti ini ;

kemaskan permukaan kek cheese





kemasan terakhir untuk kek cheese. lepas tu masukkan dalam peti ais. selama 2 jam.





kek cheese dah siap





siap untuk di santap


p/s: sekadar berkongsi resepi dan cara.





Thursday, March 1, 2012

LAKSA SARAWAK

Resepi ni ikut cara sofea . Sofea masak laksa sarawak beberapa minggu lepas. cuma gambar setiap bahan tu ada yang sofea terlupa nak snap. tapi tak apa yang penting apa yang sofea cuba kongsikan ni.

bahan utama mestilah paste laksa.sebab kuah amat penting untuk laksa sarawak. biasa sofea beli paket-paket kecil. anggaran berat dalam 200 gm. harga  RM3.50 gitulah.

paste laksa ni nak kena masak dulu kat atas dapur dan dicampur dengan air. kira kita didihkan dulu lah.sampai naik minyak. bila cukup masak kita masukkan santan. kalau suka pekat dan berlemak masukkan banyak. kalau tak ikut selera sendiri. sofea tak mahu lemak sangat.


sambal / paste laksa yang di masak



Selepas itu masukkan dada ayam ( bahagian lain pun vley ) yang telah di potong 2 . jangan potong kecil. potong besar. bersihkan dulu. barulah di masukkan ke dalam kuah laksa  yang baru dimasak tadi. biarkan lama sedikit. sementara menunggu kuah laksa masak. kita sediakan ;



telur goreng yang dihiris nipis


telur ayam di goreng dahulu. sofea guna 10 biji. digoreng nipis-nipis. dan dipotong ikut kehendak.


hirisan isi ayam




Ayam yang direbus bersama kuah laksa tadi , ambil dan toskan. biarkan sejuk. selepas tu kita racikkan isi ayam . ikut kehendak sendiri. Setelah bahan-bahan siap disediakan. Mee hoon yang telah direndam terlebih dahulu tadi, basuh semula dan kita masakkan / selurkan di dalam air panas yang mendidih dan toskan. jangan lama sangat. nanti mee hoon mengembang. tak sedap.




mee hoon


sayur tauge juga nak kena selur ke dalam air panas. sama seperti mee hoon tadi jangan lama sangat.



tauge


seterusnya boleh segera dijamu. mee hoon , tauge , telur , hirisan ayam , sambal belacan , limau kasturi disediakan seperti gambar kat bawah tu. kalau nak campur daun ketumbar boleh jugak. tapi sofea tak berapa gemar dengan rasa dan baunya.


limau kasturi




sambal belacan




cara penyediaan




selesai


p/s : harap dapat membantu. nanti ada gambar paste tu sofea kongsikan lagi.

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...