Thursday, August 18, 2011

RAMADHAN-Buat biskut aka tat nanas

sumber ; google

Tat nanas.Salah satu dari mana2 biskut yang sofia paling minat sesangat.Cuma Ramadhan dan Syawal kali ini sofia buat sendiri.Kiranya dah tak mengharap tat nanas kat rumah sedara mara or kawan2.Sebab kalau beli ni satu botol dalam RM12.90 bersamaan dalam 40 biji sahaja.Huhu,sekali duduk nonton tv.terus habis.Nak tengok resepi sila lah.


Resepi Tat Nanas

263 gm tepung gandum
15 gm tepung jagung
30 gm gula kastor/halus
190 gm mentega
1 biji telur ( kuning sahaja )
esen vanilla
jem nanas

Cara membuatnya..

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. masukkan kuning telur yang telah dicampurkan dengan sedikit esen vanilla.
3. Tepung gandum dan tepung jagung dicampurkan bersama dan diayak. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung tersebut.

p/s:nak memastikan yang ulian tepung itu cukup.tepung tidak melekat ditangan.Setiap kali membuat doh tat.pastikan tangan sentiasa bertepung.

Guna acuan yang sesuai khas untuk tat nanas. tat nanas bunga dan tat nanas gulung. jem diisi sebelum menggulung.

No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...