mencintai dia....... mengasihi mereka.... menyayangi kalian... merindui semuanya...
Tuesday, March 6, 2012
KEK CHEESE MUDAH
Kali ni nak cerita pasal buat kek cheese. sofea dapat resepi ini dari banyak sumber.ada yang dari kawan,dari majalah malah sofea mintak pakcik google kita tolong carikan untuk sofea. tapi sofea cuba resepi dari kawan sofea ni. sebab dia bagi tunjuk ajar sekali dalam nak buat kek cheese ni. mudah sesangat. kek cheese ini tak perlu masak kat atas dapur ( kukus ) atau bakar dalam oven. cuma perlu letak dalam peti sejuk je.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.
MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...
-
Rawatan penyakit slipped disc dengan menggunakan ayat-ayat al-Quran Di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, pesakit slipped disc akan dib...
-
kursus jahitan di kuching. untuk mereka-mereka yang nak belajar menjahit secara personal. boleh cuba contact Cikgu Rosni. berhubung deng...
-
payak rebus yang perghhh...sanggup pergi beli di kampung Gobeilt jalan bako ..punya ramai orang. lagi-lai jalannya kecil . mahu tak m...
dap nye chess cake..
ReplyDeleteterliur da nie..
emma.silalah mencuba.sedap tau kalau buat sendiri. sekejap je buat.
ReplyDeleteErr... Nak tanya, galetin tu mcm mn bentuk dia ? Tak jumpalah dkt market :'(
ReplyDeleteNor Anytaa..gelatin tu macam serbuk yis bentuknye. cuma bentuk gelatin lurus memanjang. nanti sofea updatekan kalau ada kesempatan. ;-)
ReplyDeleteHERM MCM SEDAP JE.... NK TRY LA...
ReplyDeletekacang tersepit..
ReplyDeletesilalah mencuba. senang,mudah,cepat, dan sedap.
insha Allah
salam sofea..:)
ReplyDeletenak tanya kalau xde gelatin tu jadi x?
waalaikumussalam gie,
ReplyDeletedi sini sofea sharekan ;
1. Gelatin adalah sejenis agar-agar yang asalnya daripada organ dalaman binatang seperti lembu. Kegunaannya di dalam kek atau masakan adalah untuk untuk memberi stabiliti dan anjalan. Di dalam pembuatan kek keju tanpa dibakar di dalam ketuhar, gelatin memainkan peranan untuk menjadikan kek keju keras tanpa suhu panas, kek hanya perlu didinginkan sahaja.
2. Gelatin boleh digantikan dengan bahan lain seperti serbuk agar-agar yang mudah didapati di pasaraya.
3. Memang sudah ada gelatin halal di Malaysia. Maklumat mengenai gelatin halal banyak terdapat di akhbar dan radio-radio Islamik di Malaysia.
kredit info : http://rasa.karangkraf.com/s-j-chef/soal-jawab-dari-chef/gelatin-halal-1.99504
napa sy buat jadi lembaik je yg putih.apa yg x kena,dh seharian simpan dlm peti sejuk :(
ReplyDeleteAnonymous: yang putih. apa tu? kalau gelatin nak kena kacau sampai sebati.masuk dalam peti sejuk bahagian atas. selamat mencuba.
ReplyDeleteSofea. .add i punye facebook. .kalau ade resepi g. .. Kongsi2 lah .....best resepi kak sofia nie. (linda_190292@yahoo.com
ReplyDeletehaslinda..terima kasih. sofea dpt dari kawan.macam mana? senang tak? selamat mencuba
Delete