Thursday, March 14, 2013

KEK BATIK SJ29



kek batik - sofizan.blogspot.com

hari selasa malamnya, sofea teringin nak makan kek batik. jadi sofea beli roti marie je. sebab bahan-bahan lain masih ada dalam bekas kuih sofea.

jadi, sofea nak share lah kat korang ye. kalau sama dengan resepi orang lain . tak pe. saja je nak share. heheheh. sofea ada 2 cara / bahan utnuk buat Kek Batik ni. yang pastinya memang mudah.


Kek Batik SJ29 versi A

Bahan-bahan ;

roti marie                 3 bungkus/ lebih pun tak apa

mentega                  500 gm
susu                        1 tin kecil
milo/vico                 2 gelas
serbuk koko        1/2 gelas
air kosong            1/2 gelas ( tengok kelikatan dikehendaki )

Caranya ;


  1. sediakan kuali. letak atas dapur. kecilkan api. biarkan kuali kering.
  2. masukkan mentega. biarkan hingga cair. selalu kacau agar mempercepatkan proses pencairan.
  3. masukkan susu , vico dan serbuk koko. kacau rata. kalau likat sangat. beri sedikit-sedikit air kosong.
  4. bila adunan coklat mengikut kehendak anda.
  5. sediakan loyang. lapik dengan kertas. masukkan 2 senduk untuk lapisan pertama. lepas tu susun roti marie ikut citarasa. lepas tu letak lagi adunan coklat. dan ulang hingga habis.
  6. masukkan dalam peti ais. dalam 2 jam. boleh keluarkan untuk dihidang. 
  7. selesai



kek batik - sofizan.blogspot



kek batik - sofizan.blogspot



kek batik - sofizan.blogspot



kek batik - sofizan.blogspot



kek batik - sofizan.blogspot



kek batik - sofizan.blogspot


kek batik - sofizan.blogspot


kek batik - sofizan. blogspot


kek batik - sofizan.blogspot


resepi kedua akan dikongsi nanti.

No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...