KEK
COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE...MUDAH DAN SEDAP!..
BAHAN-BAHAN
KEK COKLAT
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 camca besar serbuk koko*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan di ayak)
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 camca besar serbuk koko*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan di ayak)
BAHAN-BAHAN
LAPIS CHEESE
250 gram krim cheese
60 gram gula halus
1 biji telur gred A
1 camca besar air
1 camca besar tepung gandum
250 gram krim cheese
60 gram gula halus
1 biji telur gred A
1 camca besar air
1 camca besar tepung gandum
CARA
MEMBUATNYA
Panaskan kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyal. lenser juga kertas tadi. Ketepikan..
Panaskan kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyal. lenser juga kertas tadi. Ketepikan..
UNTUK
KEK COKLAT :- Putar telur dan gula hingga kembang dan pekat, masukkan esen
vanilla dan garam, putar rata. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas,
putar sebati dengan kelajuan sederhana. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit
demi sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer. Bagi kepada 2 bahagian
sama banyak. Ketepikan.
UNTUK
LAPISAN KEJU :- Putar krim cheese dan gula hingga sebati dan licin. Masukkan
telur dan putar hingga kembang. Tambah tepung dan air, putar hingga semua
sebati dan tidak berbintil2.
UNTUK
KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE :- Tuang satu bahagian kek coklat. Ratakan dan
tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Kukus selama 20 minit, guna api
sederhana.
Kemudian
tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi. Tuang
baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit atau hingga
masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di bahagian tengah kek
dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
Sejukkan
kek sekejap, kemudian boleh keluarkan dari tin. Biar kek sejuk sepenuhnya atas
jaringan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.....
kredit to owner
No comments:
Post a Comment