KEK
JANTUNG PISANG (kek goreng)
1
mangkuk tepung gandum * jika guna tepung kek x perlu letak B.powder
1 sudu baking powder
8 biji telur ayam
1 ketul buttercup
1 sudu kecil vanilla
1 cawan gula
1 sudu baking powder
8 biji telur ayam
1 ketul buttercup
1 sudu kecil vanilla
1 cawan gula
pukul
buttercup bersama 1 cawan gula hingga kembang
ayak tepung gandum bersama baking powder.
masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati
kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul sebati
ayak tepung gandum bersama baking powder.
masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati
kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul sebati
panaskan
kuali bersaiz paling kecil kemudian masukkan adunan 1 sudu ditengah kuali
masaklah sehingga kekuningan.
angkat
keluar adunan yang telah masak kemudian masukkan 1 sudu lagi adunan dan
letakkan ditengah kuali. bila nampak yang adunan kedua tapi hampir masak,
kemudian masukkan semula adunan pertama(yang dikeluarkan tadi) letakkan di atas
adunan
** buatlah adunan ini sehingga habis dengan cara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua tadi.(ANGKAT DAN LAPISKAN SEMULA)
** buatlah adunan ini sehingga habis dengan cara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua tadi.(ANGKAT DAN LAPISKAN SEMULA)
(jika
ada adunan yang x rata di sekeliling tepinya.. jangan susah hati.. setiap kali
letak adunan tolakkan adunan ke dalam dengan sudip agar ia nampak bulat **
perhatian: x perlu di terbalikkan adunan kek hanya teruskan melapis hingga
habis dan kek akan menjadi besar dan tebal)
No comments:
Post a Comment