Kek Span Keju
160 gm krim keju
25 gm mentega
120 gm susu segar
40 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
¼ sudu teh garam
100 gm gula kaster
Lenser dan alas tin empatsegi berukuran
23 cm. Bungkus bahagian luarnya dengan foil
Satukan 3 bahan pertama dalam mangkuk
tahan panas. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan. Pukul
hingga pekat. Angkat.
Masukkan 2 bahan seterusnya, kacau rata.
Campurkan kuning telur dan pukul sebati.
Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur
dan garam hingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit gula,
pukul hingga separuh kental (soft peak).
Tuangkan adunan ke dalam tin. Letak tin
dalam bekas besar berisi air mendidih.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160 C
selama 50 minit. Keluarkan kek daripada tin, biar sejuk atas redai.
Untuk mendapatkan
putih telur yg sempurna :
1. Bilas mangkuk &
pemutar elektrik dgn air panas (utk hilangkn kesan mentega / minyak).
2. Lap kering &
biar sejuk seketika.
3. Keluarkan telur
dari peti sejuk (supaya mudah diasingkan) TETAPI perlu biarkan seketika selepas
diasingkan untuk suhu telur kembali ke suhu bilik.
4. Pukul perlahan
supaya putih telur dan garam berbuih halus.
5. Pukul sederhana
semasa memasukkan gula. Pastikan gula sebati sebelum masukkan baki gula.
6. SOFT PEAK (separuh
kental) adalah tahap bilamana kita angkat pemutar elektrik, puncak putih telur
berbentuk melengkung.
7. STIFF PEAK (kental)
adalah bila kita angkat pemutar elektrik, puncak putih telur berbentuk lurus ke
atas.
8. Kaupbalik putih
telur ke dalam adunan dgn spatula plastik secara perlahan-lahan, supaya udara
kekal untuk menggebukan kek.
No comments:
Post a Comment