Tuesday, October 23, 2012

Butter Prawn aka Udang Mentega



udang mentega

Hari tu sofea ada beli udang segar. RM 24.00 sekilo. dari pak sedara sofea. dia selalu pergi menjala udang..pak sedara tinggal tak jauh dari rumah mertua. area Taman Sukma.

jadi sofea buatkan udang masak mentega.sebab sofea minat makan.

bahan-bahannya



bawang putih dicincang halus

mentega

susu cair

udang di gaul bersama tepung kunyit,tepung jagung, tepung gandum dan garam..

cara masak ;

udang di goreng garing dulu


udang yang siap di goreng

ketepikan..lepas tu cairkan mentega


mentega sedang dicairkan

tumiskan bawang putih..lepas tu campurkan susu cair dan beri sedikit gula..perasakan manis masinnya..dan terus masukkan udang yang di goreng tadi..kalau nak pekat tunggu sampai pekat..kalau nak berkuah. jangan lama sangat.


sofizan - butter prawn


p/s : kalau nak sedap lagi..boleh tambah nestum..

No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...