Saturday, January 17, 2015

TERATAK SOFIZAN - RESEPI AYAM GORENG PANDAN




teratak sofizan - resepi ayam goreng pandan


hari ni nak share resepi ayam goreng pandan. sofea dapt dari chef google. sebab dah lupa dapat dari mana resepinya. kredit to owner.

sarawak sekarang menerima hujan lebat sepanjang hari. keadaan air melimpah dan banjir di beberapa kawasan dan tempat di seluruh negeri sarawak. bingung rasa hati ini.

almaklum hujan. mesti lapar kan. jom lah pekena ayam goreng pandan ni.



Ayam Goreng Pandan

Bahan2nya
1kg peha Ayam Segar
3 batang serai – dikisar
1 inch halia – dikisar
1/2 inch lengkuas – dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
1 sudu teh serbuk kunyit
Gram & gula pasir/merah secukup rasa
Secukup daun pandan untuk dibalut pada ayam
Minyak 3 sudu besar digaulkan pada ayam
Batang lidih (Tooth Picks)
Minyak secukup untuk menggoreng

Cara2nya
Gaulkan ayam bersama rempah2 yang dikisar, perap ayam nya dalam 1 jam.
Balutkan ayam bersama daun pandan dan ketik dengan lidi. 
Panaskan minyak secukup untuk digoreng. 
Sajikan dengan nasi panas dan juadah lain. 
Cicah dengan cili sos.







No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...