teratak sofizan - resepi biskut makmur
biskut fev ni. nak kata senang dibuat tak jugak. nak kata susah..bolehlah melenguhkan pinggang. rasanya macam ada plan nak buat biskut ni sempena CNY 2015 ni. boleh lah buat buah tangan untuk member setempat kerja kot. hehehe. kalau alrajin tu adalah.
ok lah nak share resepi lah untuk korang ye. ni pun sofea tanya chef google ni. kredit to owner.
Biskut Makmur
Bahan untuk doh:
·
500g tepung gandum
·
2/3 cawan gula icing
·
1 tin kecil minyak sapi
·
Paper cup
Bahan untuk inti:
·
200g kacang tanah, digoreng tanpa
minyak
·
3/4 cawan gula icing
·
1 sudu besar mentega kacang, optional
Bahan untuk salut:
·
Sedikit gula icing
Cara menyediakan:
1.
Sangai tepung gandum dalam kuali,
kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama minyak sapi
sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
2.
Kisar kacang tanah dan campurkan
bersama gula icing dan mentega kacang.
3.
Sukat doh menggunakan satu sudu besar
untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan
inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
4.
Susun di atas loyang dan bakar selama
10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut bila
disentuh ketika masih panas.
5.
Sejukkan biskut, salutkan dengan gula
icing dan letakkan di dalam paper cup.
kredit to chef google |
hmmmm harap dapat buat ni nanti
No comments:
Post a Comment