Resepi Bakso
• Mee
Hoon 1 bungkus (400 gm)(Aku guna mee kuning)
• Taugeh
• Kobis
dihiris halus
• *UTK
BEBOLA
• 400 gm
daging cincang
• 2 biji
bawang merah diracik halus
• 2 biji
bawang putih diracik halus
• 2 sb
telur (1/2 biji)
• 1 sk
tepung ubi / tepung jagung
• sedikit
serbuk lada sulah n garam
• *UTK
KUAH
• 3 biji
bawang merah dihiris
• * 3
ulas bawang putih
• *1/2
inci halia
• *1sk
lada sulah biji
• 1
batang serai diketuk
• 1 sb
pati daging / pati ayam
• sedikit
serbuk lada sulah
• garam
n perasa
• Aku
add juga rmpah 4sekawan,hihi..
*Utk sambal kicap:aku blend cili padi +kicap ABC+Sos
Pedas BERkicap Agromas..
Cara-cara
1. UTK
KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga
kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik
bau. Masukkan sekali serai.
2. Masukkan
air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
3. UTK
BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola
daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan
kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah
n bebola
4. Rendam
bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang
kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
5. Biasanya
di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap...
Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak...
Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....
No comments:
Post a Comment