PANDAN SLICE CHEESE CAKE
Jom share resepi
Jom share resepi
Bahan-bahan ( kek saiz
20cm )
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila
Cara-cara
-potong atau siat slice
cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
-kemudian masukkan dlm
periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau
sentiasa.
-masukkan butter dan
kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
-asingkan putih telur
dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
-didalam bekas lain
pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi,
masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak
berketul
-akhir sekali campurkan
merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup
balik supaya adunan rata.
-glis acuan kek dengan
marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
-bakar pada suhu 170
darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan
acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar,
cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
-hias ikut kreativiti
sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi
mencubanya.
No comments:
Post a Comment