Popia Kentang
Resipi : Che CT
Bahan inti :
5 biji ubi kentang direbus empuk - dibuang kulit dan dilecek halus
1 biji bawang besar - dicincang halus
2 biji bawang putih - dicincang halus
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Secubit serbuk lada hitam kasar
3 keping daging ayam burger - suhu bilik dan cincang kasar
3 tangkai daun sup - dicincang halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
Kulit popia secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Panaskan minyak
dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan lada putih
dan lada hitam. Kacau seketika.
2. Masukkan daging
buger yang dicincang. Masak sehingga air daging kering. Perasakan dengan
sedikit garam.
3. Masukkan kentang lecek. Kecilkan api dan gaul
rata semua dan tutup api.
4. Akhir sekali masukkan daun sup. Gaul rata. Sejukkan seketika.
4. Akhir sekali masukkan daun sup. Gaul rata. Sejukkan seketika.
5. Sediakan kulit
popia, isikan inti ditengahnya dan gulung kemas. Goreng dengan api sederhana
panas hingga perang keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel.
6. Hidangkan dan
boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sos pilihan.
Sos Popia :
5 biji cili merah - belah dua buang biji
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil cuka
Secubit garam
gula secukupnya
sedikit air masak - untuk blend
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan diatas ke dalam blender dan kisar halus
2. Boleh juga jika ingin dimasak atas api sebentar hingga mendidih sedikit.
5 biji cili merah - belah dua buang biji
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil cuka
Secubit garam
gula secukupnya
sedikit air masak - untuk blend
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan diatas ke dalam blender dan kisar halus
2. Boleh juga jika ingin dimasak atas api sebentar hingga mendidih sedikit.
3. Letak sedikit
garam dan gula sesedap rasa, kacau sebentar dan angkat.
4. Hidangkan bersama popia goreng ketika masih panas.
4. Hidangkan bersama popia goreng ketika masih panas.
kredit : to owner. by search google
No comments:
Post a Comment