by google search. kredit to owner
RESEPI SNOW CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Untuk Kek
·
4 keping slice cheese - 6 keping
·
170ml susu segar - 250ml
·
70g butter - 100g
·
80g gula halus -100g
·
80g tepung gandum ayak (hana buat 10g
tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
·
4 biji telur - 6 biji
·
1sk esen vanila
Untuk Topping
·
250g cream cheese philadelphia (satu
ketul)
·
1/2 tin susu pekat
·
1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
·
Untuk Kek - Siat2kan
slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau
hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga
mendidih). Sejukkan.
·
Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
·
Kemudian pukul kuning telur dan esen
vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana.
·
Masukkan campuran susu segar, butter
dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
·
Kemudian masukkan tepung sedikit demi
sedikit sehingga sebati.
·
Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup
balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih
telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan
dan pekat)
·
Griss loyang dengan butter dan
ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
·
Tuang adunan ke dalam loyang dan
bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat
dibawah)
·
Bakar suhu 160 api atas bawah selama
50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr
oven.
·
Sejukkan dahulu kek kemudian potong
tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
·
Untuk Topping - Pukul cream
cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan
parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
bakar cara
waterbath@steambath
kek yang sangat
lembut dan sedap!
No comments:
Post a Comment