Sunday, May 17, 2015

RESEPI : SNOW CHEESE CAKE


by google search. kredit to owner

RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
·                     4 keping slice cheese - 6 keping
·                     170ml susu segar - 250ml
·                     70g butter - 100g
·                     80g gula halus -100g
·                     80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
·                     4 biji telur - 6 biji
·                     1sk esen vanila

Untuk Topping
·                     250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
·                     1/2 tin susu pekat
·                     1/2 ketul keju cheddar kraf - parut

Cara-cara
·                     Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
·                     Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
·                     Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
·                     Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
·                     Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
·                     Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
·                     Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
·                     Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
·                     Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
·                     Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
·                     Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.




bakar cara waterbath@steambath
credit image to foodnetwork.com





kek yang sangat lembut dan sedap!


No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...