Saturday, May 16, 2015

RESEPI : SAMPRIT DAHLIA



SAMPRIT DAHLIA*°•○
250g buttercup
50g gula castor 
120g susu pekat manis
400g tepung jagung
30g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Cara2
1. Masukkn butter dn gula ke dlm mangkuk mixer. Pukul sebati.
2. Masukkn susu dn esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. Gaul dgn tangan hingga jd doh... dn doh ni sgt lembut ye...
4. Bahagikn doh kpd 2 bhgn. Biar 1 bhgn dgn wrna asal. Letakkn warna kesukaan dlm 1 bhgn lg... sentiasa ttp doh dgn kain lembab supaya doh x keras.
5. Blh lah di tekan ats dulang yg tlh d gris.
6. Bakar suhu 160°c selama 15-20 mnt ikut kesesuaian oven masing2.
TIPS:
1. Blh pakai ANCHOR utk rasa yg lbh sedap. Kalau utk jual biasanya pkai buttercup sbb lbh murah dn rasanya masih sedap...
2. Dlm resepi ni x pakai TELUR... sbb telur akn menyebabkn kuih samprit jd sgt gebu, kuih samprit kita akn mengembang bila dibakar dn hilanglah kelopak bunganya...
3. Sebaik sj doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut. Sentiasa ttup doh supaya x keras. Klau nk samprit kita cantik, kena la maintain saiz dn bentuknya ye...
4. REHATkn seketika samprit yg dh ditekan. Admin akan biarkn bwh kipas utk 1/2 jam hingga 1 jam sblm dibakar.... biar dia rehat lama2 pon xpe... lg lama samprit kita trdedah pd angin, ia akn jd lbh keras dn kelopak bunga samprit kita nnti akn lbh 'teguh'... xde la kelopaknya terpenyek bila dibakar.
5. Cuba fahami karenah OVEN masing2... klau sblm ni sis pkai suhu 160 tp samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dn tambah masa mmbakar lg 5 mnt...
Klau sblm ni sis menggunakan rak yg bwh, kali ni cuba gunakan rak tgh oven tu...
Fuhh... ok.. itu smua tips dn rahsia2 admin menyamprit... dn admin dh turunkn smuanya buat sis2 trsayang... Yg penting nk buat apa pon kena ikhlas dn penuh kasih sayang... hehee...
Admin halalkn pd yg sudi nk share resepi ni... jom share rmai2...
Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...