RESEPI SAMBAL KERING
IKAN BILIS TEMPE
Hambek kau.. ada
orang buat sambal ni macam basah-basah pastu tempe tu gemok-gemok lembab gitu
kan? pastu manissss semacam... oh tekak aku takleh... aku kureng sikit yang
macam tu... aku suka nipis-nipis garing.. bila kunyah, krup krap krup krap..
rangup gitew.. ikan bilis pon kena beli yang kualiti sikit.. walaupon ko dah
sambalkan tetap krup krap.. haaaa mcm tu aku suka ;)
So kalau kita
mempunyai citarasa yang sama boleh ahkak ajarkan..
Bahan Goreng
1 paket tempe (pak
mat tempe)
1 mangkuk ikan bilis
Bahan Tumbuk
3-4 biji bawang merah
(nak pakai bawang besar pon boleh.. tapi pakai suku je)
3 biji bawang putih
1 senduk besar cili
kering blend
1 keping asam keping
garam dan gula
1 senduk minyak masak
Cara-Cara
Potong tempe tu
nipis-nipis.. janganlah nipis sampai pecah berderai.. agak-agak lah ye.. gaul
ngan garam n kunyit sikit..pastu goreng tempe.. sampai garing.. then ikan bilis
pulak... dah siap, letak tepi.
Panaskan minyak..
tumis bahan tumbuk dan masukkan cili kering blend.. masak hingga sebati.. api
kecik je ok.. pastu masa tumis boleh letak garam dan gula.. garam tak perlu
banyak sebab ikan bilis tu dah masin.. gula pon agak-agak.. siapa suka manis
boleh letak gula banyak-banyak... aku letak gula just nak stabilkan rasa pedas
tu je... gaul hingga cili betul-betul masak.. campak asam keping.. dah tu
masukkan tempe dan bilis tadi.. gaul rata-rata... kalau agak-agak terlalu
berminyak.. ko angkat letak kat tapis.. biar minyak tu tos..
No comments:
Post a Comment