Monday, May 18, 2015

RESEPI : SAMBAL KERING IKAN BILIS TEMPE




RESEPI SAMBAL KERING IKAN BILIS TEMPE

Hambek kau.. ada orang buat sambal ni macam basah-basah pastu tempe tu gemok-gemok lembab gitu kan? pastu manissss semacam... oh tekak aku takleh... aku kureng sikit yang macam tu... aku suka nipis-nipis garing.. bila kunyah, krup krap krup krap.. rangup gitew.. ikan bilis pon kena beli yang kualiti sikit.. walaupon ko dah sambalkan tetap krup krap.. haaaa mcm tu aku suka ;)

So kalau kita mempunyai citarasa yang sama boleh ahkak ajarkan..

Bahan Goreng
1 paket tempe (pak mat tempe)
1 mangkuk ikan bilis

Bahan Tumbuk
3-4 biji bawang merah (nak pakai bawang besar pon boleh.. tapi pakai suku je)
3 biji bawang putih

1 senduk besar cili kering blend
1 keping asam keping
garam dan gula
1 senduk minyak masak

Cara-Cara
Potong tempe tu nipis-nipis.. janganlah nipis sampai pecah berderai.. agak-agak lah ye.. gaul ngan garam n kunyit sikit..pastu goreng tempe.. sampai garing.. then ikan bilis pulak... dah siap, letak tepi.

Panaskan minyak.. tumis bahan tumbuk dan masukkan cili kering blend.. masak hingga sebati.. api kecik je ok.. pastu masa tumis boleh letak garam dan gula.. garam tak perlu banyak sebab ikan bilis tu dah masin.. gula pon agak-agak.. siapa suka manis boleh letak gula banyak-banyak... aku letak gula just nak stabilkan rasa pedas tu je... gaul hingga cili betul-betul masak.. campak asam keping.. dah tu masukkan tempe dan bilis tadi.. gaul rata-rata... kalau agak-agak terlalu berminyak.. ko angkat letak kat tapis.. biar minyak tu tos.. 


No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...