Sunday, June 7, 2015

RESEPI : KEK SPAN KEJU



Kek Span Keju

160 gm krim keju
25 gm mentega
120 gm susu segar
40 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
4 biji kuning telur
4 biji putih telur
¼ sudu teh garam
100 gm gula kaster

Lenser dan alas tin empatsegi berukuran 23 cm. Bungkus bahagian luarnya dengan foil
Satukan 3 bahan pertama dalam mangkuk tahan panas. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan. Pukul hingga pekat. Angkat.
Masukkan 2 bahan seterusnya, kacau rata. Campurkan kuning telur dan pukul sebati.
Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur dan garam hingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul hingga separuh kental (soft peak).
Tuangkan adunan ke dalam tin. Letak tin dalam bekas besar berisi air mendidih.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160 C selama 50 minit. Keluarkan kek daripada tin, biar sejuk atas redai.


Untuk mendapatkan putih telur yg sempurna :

1. Bilas mangkuk & pemutar elektrik dgn air panas (utk hilangkn kesan mentega / minyak).

2. Lap kering & biar sejuk seketika.

3. Keluarkan telur dari peti sejuk (supaya mudah diasingkan) TETAPI perlu biarkan seketika selepas diasingkan untuk suhu telur kembali ke suhu bilik.

4. Pukul perlahan supaya putih telur dan garam berbuih halus.

5. Pukul sederhana semasa memasukkan gula. Pastikan gula sebati sebelum masukkan baki gula.

6. SOFT PEAK (separuh kental) adalah tahap bilamana kita angkat pemutar elektrik, puncak putih telur berbentuk melengkung.

7. STIFF PEAK (kental) adalah bila kita angkat pemutar elektrik, puncak putih telur berbentuk lurus ke atas.


8. Kaupbalik putih telur ke dalam adunan dgn spatula plastik secara perlahan-lahan, supaya udara kekal untuk menggebukan kek.

No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...