Sunday, January 25, 2015

TERATAK SOFIZAN - KENTANG BULAT BERCHEESE



teratak sofizan - kentang bulat bercheese


sedap je sofea tengok dalam fb dan carian google. so , tangan lelaju taip nak tanya chef google resepinya. ahernya dapat jugak. buat simpan untuk rujukan nanti. kalau ada masa. boleh buat untuk makan seisi keluarga.



kredit to owner



kentang bulat keju

BAHAN2..

350 gm ubi kentang yg dilecek(yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar(kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye


CARA...

1..potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.

2..pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.

3..golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.


4..Sedia utk dinikmati...SELAMAT MENCUBE — with Zika Wattashah, Neeta Malek Ibrahim, Roza Asrizal and 39 others.

No comments:

Post a Comment

LANGKAH BASUH TANGAN DENGAN BETUL.

  MEMBASUH tangan adalah satu prosedur kebersihan dan kesihatan yang penting dalam seharian terutama dalam membendung penularan jangkitan wa...